Facebook a prawa autorskie, łańcuszki I inne

Data 11 lutego 2018, 21:35

Autor:
Barbara Sośnicka
Kontakt@kancelariasosnicka.pl

Ostatnio na tablicach kilku moich znajomych pojawiła się "tajemnicza" informacja: -->

"Zalecane przez adwokata.
UWAGA: Facebook jest już podmiotem publicznym. Wszyscy członkowie muszą publikować notatkę, jak ta.
Jeśli nie masz opublikowanego oświadczenia co najmniej raz, będzie on rozumiał, że technicznie zezwalasz na wykorzystywanie zdjęć, jak również informacje zawarte w Twojej aktualizacji statusu profilu.
Oświadczam, że nie wyrażam zgody, aby Facebook używał moich zdjęć ani jakichkolwiek informacji zawartych w moim profilu, moich aktualizacjach i statusach!
Zróbcie kopiuj wklej! Nie udostępniaj!"

Nie sądzę, że jakikolwiek adwokat zaleciłby stosowanie takich oświadczeń, ale może teraz zrobimy "Zalecane przez radcę prawnego" ;) -->

1. Umieszczenie takiej informacji na tablicy nie wywoła żadnego skutku prawnego.

2. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jaką ochroną są objęte informacje/zdjęcia/filmy, które umieszczasz na wallu:

- z bardzo ogólnej strony chronią Cię postanowienia ustawy o prawie autorskim i prawach autorskich (a konkretniej: chronią Twoje utwory),

- Facebook traktuje Cię, jak właściciela wszystkich publikowanych informacji, zdjęć, itd., ale -->

- w pkt 2 Regulaminu Facebooka znajdziemy informację, że "W przypadku treści objętych prawem własności intelektualnej (IP, ang. intellectual property), takich jak zdjęcia i filmy, użytkownik przyznaje nam poniższe uprawnienia zgodnie z wprowadzonymi przez siebie ustawieniami prywatności i ustawieniami aplikacji: użytkownik przyznaje nam niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich treści objętych prawem własności intelektualnej publikowanych przez niego w ramach serwisu Facebook lub w związku z nim (Licencja IP). Licencja IP wygasa wraz z usunięciem przez użytkownika treści objętych prawami własności intelektualnej lub konta, o ile treści te nie zostały udostępnione innym osobom, które ich nie usunęły."

CO TO OZNACZA?

Głównie to, że już udzieliłeś FB zgody, więc żadne "oświadczenia" niczego nie zmienią.

Ważne są również Twoje ustawienia prywatności - sprawdź je koniecznie!

Spodobał Ci się artykuł – polub, udostępnij, zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło!

Do napisania :)

Zostaw komentarz

Czytaj także