RODO a koronawirus

Data 27 marca 2020, 18:47

Autor:
Barbara Sośnicka
Kontakt@kancelariasosnicka.pl

RODO stanowi od prawie 2 lat koszmar dla przedsiębiorców, zwłaszcza dla mikrofirm. Koronawirus stanowi obecnie koszmar dla wszystkich.

Wstęp - dygresja na temat gospodarki

Ostatnio usłyszałam, że kto by się tam przejmował RODO, jeżeli teraz to w ogóle nie wiadomo, co będzie z gospodarką. Dobrze zrobili Ci, którzy mają biznes online.

Zgadzam się z taką tezą, ale tylko częściowo. Niestety nie każdy biznes da się przenieść do świata cyfrowego. Co więcej, wiele biznesów musi być stacjonarnych, żebyśmy mieli zaspokojone podstawowe potrzeby życiowe. Jak wyobrażasz sobie restaurację online? W porządku, zamówisz online, ale już online nie ugotujesz. Produkcja wielu rzeczy odbywa się przy życiu często bardzo zaawansowanych technologii, ale nie da się zastąpić "żywej" osoby, która nad taką maszyną czuwa. Jeżeli jednak nasz biznes trwa lub przetrwa to ochrona danych osobowych nadal nas dotyczy.

Taka krótka dygresja, ale już wracamy do tematu.

Przetwarzanie danych osobowych a koronawirus

Czy aktualna sytuacja ma wpływ na przetwarzanie danych osobowych?

I tak, i nie. RODO nie przeszkadza w walce z koronawirusem. To ludzie źle stosujący przepisy lub nadgorliwi szkodzą najbardziej. Problem RODO w Polsce (o innych krajach się nie wypowiadam, bo nie mam odniesienia) od początku jest taki sam, nic się w tym zakresie nie zmieniło. Papierologia, biurokracja, żądanie niepotrzebnych zgód, tworzenie bezsensownych upoważnień, zbieranie tysiąca oświadczeń. Dlaczego? Bo nikt nie usiadł na spokojnie i nie zadał kluczowych pytań.

Podejście do RODO w dobie koronawirusa

A w zasadzie nie tylko teraz, ale zawsze, powinno to w wielkim skrócie wyglądać tak:

  • jakie dane osób fizycznych (na razie ogólnie: pracowników, klientów, potencjalnych klientów, kategoriami: zwykłe, szczególne, itp.) chcemy zbierać?
  • w jakim celu/celach?
  • czy cel do zbierania tych danych jest odpowiedni, czy po prostu bez sensu (może też powstać wersja: nie mam celu, ale chce se zbierać - tak NIE ROBIMY!)?
  • mamy ustalony cel i kategorię danych - jakie dane chcemy zbierać konkretnie: np. imię i nazwisko, dane o zdrowiu, email, nr tel., dane o lokalizacji - pamiętajmy, że nie zbieramy wszystkich danych "jak leci", tylko te, które są nam potrzebne do realizacji danego celu,
  • na jakiej podstawie chcemy te dane zbierać: czy mamy jakieś obowiązki prawne, przepisy prawa, które nam na to pozwalają, czy dane zbieramy w związku z umową, czy może będą nam potrzebne zgody (zachęcam do zapoznania się art. 6 i 9 RODO),
  • jak będziemy te dane zbierać (za pomocą jakich narzędzi, aplikacji, pisemnie, itp.)?
  • kto będzie odbiorcą danych?
  • czy przetwarzanie ma być dokonywane w imieniu administratora przez tzw. procesora? czy zawrę/zawarłem umowę powierzenia?
  • czy dane będą przekazywane do państwa trzeciego (np. gdy korzystamy z pewnych narzędzi dostępnych w internecie)?
  • jak długo dane będą przechowywane - czy czas ten określają przepisy prawa, czy należy ustalić inne kryteria czasowe
  • jakie środki bezpieczeństwa zastosuję, żeby dane były odpowiednio chronione i przetwarzane zgodnie z prawem
  • czy będziemy w stanie spełnić obowiązek informacyjny (i w jaki sposób) oraz zrealizować prawa osób fizycznych?
  • kto będzie nadzorował cały proces?

Więcej informacji, jak nie popełniać błędów znajdziesz tutaj: https://kancelariasosnicka.pl/nasz-blog/rodo-najczesciej-popelniane-bledy/.

Należy także pamiętać, że osoby, których dane dotyczą, powinny otrzymywać przejrzyste informacje na temat prowadzonych działań. Informacje te powinny być łatwo dostępne i przedstawione prostym, zrozumiałym językiem.

Specustawa a RODO

Prezes UODO w temacie RODO a koronawirus jasno wskazał, przepisy tzw. specustawy nie stoją w sprzeczności z zasadami przetwarzania danych i nie naruszają RODO.

Przepisy specustawy w ocenie UODO są zgodne z RODO, które przecież również przewiduje sytuacje związane z ochroną zdrowia i zapobieganiem rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych (art. 9 ust. 2 lit. i , art. 6 ust. 1 lit d RODO).

Ja także wskazywałam już jakiś czas temu na Instagramie (możecie mnie znaleźć tutaj), że zgodnie z motywem 46 RODO przetwarzanie danych osobowych należy uznać za zgodne z prawem również w przypadkach, gdy jest to niezbędne do ochrony interesu, które ma istotne znaczenie dla życia osoby której dane dotyczą np. gdy przetwarzanie jest potrzebne do celów humanitarnych w tym monitorowania epidemii i ich rozprzestrzeniania się.

Prezes UODO przypomniał, że wszelkie problemy związane ze zwalczaniem i zapobieganiem rozprzestrzeniania się koronawirusa powinny być w świetle powyższych unormowań w pierwszej kolejności zgłaszane do GIS.

EROD - co na to Europejska Rada Ochrony Danych?

Cała Europa dąży do ograniczenia skutków pandemii koronawirusa COVID-19. Co jasne, wiąże się to z przetwarzaniem różnego rodzaju danych osobowych. Czy temat "RODO a koronawirus" spędza sen z powiek także w innych krajach UE?

EROD również wskazuje, że przepisy z zakresu prawa ochrony danych osobowych nie ograniczają środków podejmowanych w ramach walki z pandemią.

EROD zwróciła jednak uwagę na to, że także teraz administrator danych osobowych czy podmiot przetwarzający muszą zapewnić ochronę danych osobowych osób, których dane dotyczą. W ocenie EROD należy wziąć pod uwagę szereg czynników gwarantujących zgodne z prawem przetwarzanie danych osobowych. Sytuacja nadzwyczajna, z jaką mamy teraz do czynienia może uzasadniać ograniczenie wolności, pod warunkiem że ograniczenia te są proporcjonalne i ograniczone do tego okresu nadzwyczajnego. Więcej informacji na ten temat możecie znaleźć tutaj: https://www.uodo.gov.pl/pl/138/1463.

Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości - podziel się w komentarzach.

Jeżeli masz jakieś pytania do artykułu - pytaj śmiało.

Jeśli potrzebujesz pomocy prawnej, indywidualnej konsultacji napisz do mnie na adres: kontakt@kancelariasosnicka.pl lub zadzwoń: 504 333 785.

Spodobał Ci się artykuł – polub, udostępnij, zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło!

Do napisania :)

Zdjęcie pochodzi oczywiście z https://kaboompics.com/

Zostaw komentarz

Czytaj także